Martin Vrátník - překlady, tlumočení a včelaření

  • *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
    Deutsche Version

Propolis, aneb tak to dělám já

Email Tisk PDF

1_priprava_surovinPro výrobu 1 l propolisové tinktury používám 200 - 250g kvalitního surového propolisu. (Obsahuje-li vosk, je třeba množství odpovídajícím způsobem zvýšit). Jako rozpouštědlo lze použít téměř jakýkoli potravinářský alkohol, který by však měl být minimálně 60 %. Ve slabším roztoku se totiž propolis hůře rozpouští. Osobně používám buď čistý, koupený z lékárny nebo 70 % vodku Rasputin, u které vychází dobře poměr cena / výkon. (Sice mě asi prodavačka považuje za zvrhlíka, ale s výsledkem jsem spokojen Mrkající ).

 

 

 

2_propolis_v_sklenici Propolis zbavený hrubých nečistot vsypeme do láhve. Pro rychlejší rozpuštění jej lze zmrazit a rozdrtit. Není to však nutné, propolis se po čase rozpustí i tak.
3_zaliti_alkoholem

Pro snadnější manipulaci je vhodné použít sklenici se širokým hrdlem.


Surový propolis zalijeme alkoholem a důkladně promícháme.

5_michame

Sklenici uložíme na stinné místo a pravidelně (alespoň 1x za den) mícháme.


Opět platí, že čím častěji mícháme, tím rychleji se propolis rozpustí.

 

Propolis necháme louhovat minimálně 10 dnů. Já doporučuji proces neuspěchat a nechat jej louhovat déle. Po rozpuštění zůstane na dně sklenice kal. Hotový propolis buď přefiltrujeme přes pláténko / buničinu nebo obsah opatrně přesajeme pomocí hadičky. Propolis doporučuji skladovat v tmavých nádobách (lékovky). Hotový výrobek krásně voní a můžete tím do určité míry posoudit kvalitu vašeho snažení.

6_ulozeni

Hotový propolis má celou řadu využití - od výborného prostředku proti aftům až po blahodárné působení na zažívací potíže a nemoci žlučníku.

 

Pozor - při práci používejte starší oblečení - proplisová tinktura silně barví a skrvny jdou jen velmi obtížně odstranit.

Aktualizováno ( 09. května 2010 v 10:49 )  

Kontakt

Kontaktujte mě
Martin Vrátník
Milhostov 24
CZ-350 01  Cheb
Tel.: +420 603 488 800
E-Mail:
Datová schránka (ID): 5vo3ai
Skype: pylorus
Můžete mě kontaktovat i přes skype
Navigace: Titulní stránka Včely, med a včelaření Propolis a další produkty Propolis, aneb tak to dělám já